Seuran kunniajäsen ja sielu Margareta Segersven rekiajelulla.

Suomen Vaunuhistoriallinen Seura ry

Hallitus:

Heidi Sinda, puheenjohtaja, seuran ja hallituksen johto, Urjala
heidi.sinda(at)gmail.com

Agrologi AMK. Heidi on Suomen menestyneimpiä valjakkoajajia, mm. MM-joukkuehopeaa 2002 Ranskassa. Heidi on SRL:n koulutuomari, esteratamestari ja valjakkoajon aluevalmentaja. Hän on kouluttanut satoja hevosia ajoon. Kaiken tämän lisäksi löytyy aikaa myös tanssimiseen.  Hidas valssi ja fusku ovat suosikkitanssit. Heidi on Helsingin Ruskeasuon tallien kasvatti, joka jo junioriaikana edusti Suomea kouluratsastuksessa. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen hän opiskeli Mustialan maatalousoppilaitoksessa.

Heidi on hevostalousyrittäjä ja on tarjonnut esi-isiensä maille perustamassaan Hessi-tallissa Urjalassa reilun 20 vuoden ajan koulutusta ja valmennusta sekä erilaisia hevoselämyksiä mm. hääkyydityksiä. Hän myös tuo maahan sekä myy valjakkoajoon valjaita ja alan varusteita maneesi-myymälässään. Tyttären myötä on myös vikellys tullut toimintaan mukaan. Heidi on osallistunut hevosilla elokuvien tekoon ja jopa rockvideoihin.

Häneltä löytyy mm. mummolan Victoria-vaunut ja trillat, jotka ovat yhä ajokuntoisia, kuten myös useat vanhat reet. Suurin osa ajokalustosta on kuitenkin uudempaa tuotantoa.

Elna Jokinen, tiedotusvastaava, Salo

Matti Lahtinen, rahastonhoitaja, Vihti

Olen eläkeläinen ja hevostalliyrittäjä Vihdistä, myöhäissyntyinen hevosharrastaja. Valjakkoajoon hurahdin 2000-luvun alkuvuosina nähtyäni Helsingin Horse Show'ssa maamme parhaiden ajureiden vauhdikasta menoa. Alkuvuosina kävin valjakkokisopissakin melko paljon. Nykyisin ajelen pääsääntöisesti kotiseudun sora- ja metsäteillä. Kilpailen harvakseltaan ja osallistun vaunuhistoriaseuran perinneajoihin.

Vetohevosena minulla on 16-vuotias irlannincob-ruuna, Shea's Quinlan eli Pavis. Hän on "omaa tuotantoa", emänsä oli Irlannissa syntynyt Shea ja isänsä ruotsalainen Monroe.

Valjakkokisoissa ajelen saksalaisella Hannsmeyer Leon-maratonvaunulla helpoissa luokissa. Historiallisina ajopelinäni on 1930-luvun hollantilaiset ajeluvaunut. Ne on ostettu netin kautta Hollannista. Niiden historiasta minulle ei ole tietoa.

Heidi Mäkinen, vaunumestari, tiedotusvastaava, Hämeenkyrö

Heidi on ratsastuksenohjaaja ja ratsastuskouluyrittäjä. Heidi on aina tehnyt töitä hevosten parissa, ja ratsastuksenopettaja oli lapsuuden haaveammatti. Hevosia kotitilalla on tällä hetkellä 18.

Vapaa-aika kuluu hevosharrastuksien parissa niin valjakkoajossa kuin ratsastuskilpailuissa, mutta sydäntä lähellä ovat myös musiikki, teatterit, museot sekä historian lukeminen ja tutkiminen.

Mika Palosara, varapuheenjohtaja, Kouvola

Mika on koulutukseltaan konetekniikan DI. Teollisista tehtävistä hän on siirtynyt asteittain ammatillisen koulutuksen pariin ja toimii tällä hetkellä toimitusjohtajana ja rehtorina Harjun oppimiskeskuksessa, joka on pitkäaikainen luonnonvaran ammatillinen koulutusorganisaatio Virolahdella. Oppilaitoksen koulutustoiminnassa painottuu hevosalan ammatillinen koulutustoiminta, johon kytkeytyy erityispiirteinä ja uusina asioina esteratsastussimulaattorit, aktiivipihatto sekä hevosiin liittyvä tutkimustoiminta.

Oppilaitoksen yhteydessä toimii hevosajoneuvoja ja -työkoneita sisältävä Kiessi-museo, joka on avoinna kesäisin Kiessi-kahvilan yhteydessä. Harjun oppimiskeskuksen historiallinen miljöö ja rikkaat kulttuurilliset kerrostumat luovat erilaisille tapahtumille ja kokoontumisille suositun kohtaamispaikan.

Mikan harrastuksiin kuuluu vahvasti musiikki fagotin ja matalien vaskien soittajana sekä kuorolaulajana. Ja jos työstä ja musiikkiharrastuksista aikaa jää, tavoittaa hänet usein kesämökiltä perinnesaunan ja ankkalammikon lähistöllä jotain suunnittelemassa.

Tuulikki Wahe-Rohrbach, sihteeri, Korppoo

Lääketieteen lisensiaatti, valmistunut Christian Albrechts Universität, Kiel, Saksa. Toiminut ennen lääketieteen opintoja Finnairilla lentoemäntänä. Opiskellut Helsingin Yliopistossa fysiikkaa ja kemiaa.

Jo lapsuudessa kotona työhevosia. Aktiivinen ratsastusharrastus Saksassa opiskellessa ja muuttokuormassa takaisin Suomeen mukana tiine Holstein kantakirjatamma ja irlantilaisratsutamma kahden pikkutytön lisäksi. Kotona syntynyt kymmenkunta varsaa, pari ponivarsaa, kaksi suomenhevosvarsaa ja usea saksalaissukuinen ratsuvarsa. Tällä hetkellä kotitallissa Korppoossa eläkeläisinä suomenhevonen, ratsastukseen ja ajolle opetettu, Holstein ruuna, Hannoverilainen kantakirjatamma ja poni Lucifer. Tyttärellä on Paraisilla aktiivitreenissä kaksi ratsua, Holsteinrodun orin Casallin (Rolf Göran Bengtson world cup ja olympiaedustus) jälkeläinen Casper sekä FWB tamma, mainitusta hannoverilaistammasta. 

Ajokalustoa tallella tilan vanhoja rekiä muutama, nelipyöräiset puupyöräiset valjakkovaunut, Puolassa teetetyt häävaunut ja marathonvaunut.

Kotitilalla vuokrataan turisteille mukavaa hirsistä rantataloa ympäri vuoden, tänä kesänä kartanossa viisi erilaista konserttia, Sibelius konsertti jo 23. kerran, klassista musiikkia ja jazzia.

Erkki Wuolijoki, museoviraston ja ystävyysseurojen yhdyshenkilö, Espoo

Espoolainen, eläköitynyt täysin palvelleena. Perheeseen kuuluu aviopuoliso Maria vuodesta 1973, kaksi lasta ja viisi lastenlasta. Sekä keskiajalta periytyvä maalaiskartano Hauholla.

Opinnoista: Kirjoittanut Helsingin Suomalaisesta yhteiskoulusta ja väitellyt Helsingin yliopistosta biolääketieteelliseltä alalta vuonna 1981. Työelämässä Lääketehdas Bayerin Suomen ja Baltian maajohtajana ja Tampereen yliopistosairaalan tiedekeskuksen kehitysjohtajana. 

Kirjoittanut kuusi tietokirjaa ja satakunta muuta julkaisua. Touhunnut hevosten kanssa lapsesta, ja ratsastanut yhtä mittaa koronaan saakka. 

Hevostouhuissani on aina ollut mukana vetohevoset normaalina osana elämää. Suvulla on ollut paljon kytköksiä Mustialan oppilaitokseen, ja meillä on tallennettu opiston vanhat "herrainvaunut" (Museoviraston kuva 19751009-35), ja lisäksi omia kiesejä, rilloja ja vaunuja. 

Omat edustusvaununi ovat tammivaunut, jotka on ruotsalaisen Wärnin tehtaan tuotantoa. Ne ovat olleet useissa julkisissa tapahtumissa Hämeenlinnassa ja Laaksolla Helsingissä.

Ratsastuspuolella olen toiminut puheenjohtajana Tapiolan Ratsastajissa, Helsingin Ratsastajissa, ja Pro Olympiamaneesi ry:ssä, joka oli kaikkien Ruskeasuon seurojen yhteisesti perustama yhdistys. 


Toiminnantarkastaja:
Virpi Tunninen, Eura